Bästa löparrundorna för att bli en bättre löpare


Det kan låta klyschigt, men de bästa löparrundorna är de som faktiskt blir av. Det som gör att många av oss prioriterar bort träningen är stress och tidspress. När den tänkta träningen på 90 minuter endast har möjlighet att bli 25 minuter kanske du ställer in, men då gäller det att ha en plan B. Kortare pass är bättre än inga alls och ett bra kortare pass är intervaller. Ett intervallpass kan byggas upp väldigt enkelt och anpassas efter din nivå. Spring exempelvis mellan två lyktstolpar och gå mellan de två nästkommande.

Att springa fort på din löparrunda är ett annat bra tips. Det gör att du får upp pulsen ytterligare, utmanar mjölksyran och låter hjärtat pumpa hårdare. Att bara nöta långpass i samma tempo på varje pass gör inte att du utvecklar varken fart eller kondition. Spring en kortare runda än normalt om du vill öka tempo eller lägg in längre spurter i ditt vanliga pass. Detta kan ses som en variation av intervallträning, men helt utan pauser och där intervallerna håller på under en längre tid. Efter ökningen ska du ändå känna dig pigg i benen.

Hitta en varierad runda

En bra löprunda är inte enbart flack utan innehåller både upp- och nedförsbackar samt ett ojämnt underlag för att stärka dina fotleder. För att stärka upp fotlederna ytterligare och bland annat minska risken för vrickningar bör du överväga styrketräning, antingen som ett enskilt pass eller som ett komplement under din löprunda. Stanna till under passet och gör exempelvis tåhävningar, utfall och squats. Det är mycket bättre att springa på ett mjukt underlag som grusvägar än ett hårt som asfalt. Mjuka vägar dämpar stöten som blir vid varje isättning av foten.

Om du springer i ett okänt område eller av annan anledning vill hålla dig i närheten av din bostad, kan du lägga upp löparpasset på följande sätt. Spring eller jogga i tre minuter åt ett håll, jogga eller gå i två minuter i motsatt riktning och avsluta med att öka tempot igen och jogga eller gå i samma riktning i en minut. Du är nu tillbaka i startposition och är aldrig längre än tre minuter ifrån ursprungsläget. Gör denna övning fyra till fem gånger beroende på hur lång tid du har för träning den aktuella dagen.